IBB-LOGO

מחירי החמאה

מי מפקח על מחירי החמאה?

ביקור בסופרמרקט או במכולת השכונתית בחיפוש אחר חמאה נדמה לעיתים כמו שאלה של מזל. האם במקררים ממתינה לנו חמאה מתוצרת ישראלית, או רק חמאה מיובאת מחו"ל שמחירה גבוה בהרבה? תמונת מצב בשוק החמאה נכון לתחילת הרבעון השני של 2021.

 

ה"בעיה" עם החמאה מתוצרת החברות הישראליות, שבעקבותיה היא נעלמת לעיתים מן המקררים ברשתות השיווק, היא שהייצור שלה איננו כלכלי במיוחד. כאשר המדינה מפקחת על שוק החמאה, כלומר מקפידה לשמור על המחירים נמוכים כדי שיהיו נגישים לצרכנים, נוצר מצב בו החברות הישראליות למעשה נדרשות לייצר חמאה במחירי הפסד.

לפקח או לא לפקח

כאשר מדינת ישראל פותחת את שעריה לייבוא חמאה מחו"ל, השאלה הופכת לא רק לעניין של עלויות ייצור מול מחיר לצרכן, אלא גם של מכסות ייבוא ותשלומי מכס. נכון לסוף אפריל 2021 תלויה ועומדת הוראת שעה מנובמבר 2020, אותה אישר בזמנו שר האוצר ישראל כץ, ולפיה חברות המבקשות לייבא חמאה לישראל פטורות מתשלום מכס בעבורה; בעקבות כך המליצה ועדת המחירים לשרי הממשלה להפסיק לאלתר את הפיקוח הקיים על המחירים בשוק החמאה. במילים אחרות, כל עוד הוראת השעה קיימת, הרי שהוועדה ממליצה שלא לקבוע מחירים מרביים לחמאה, בין אם היא מיובאת מפינלנד או מיוצרת בישראל.

הנימוק של הוועדה הוא טובת הצרכן בטווח הארוך: גם אם בעתיד הנראה לעין מחיר החמאה יעלה בעקבות ביטול הפיקוח, הרי שבמקביל ישתלם יותר ליבואנים לייבא חמאה לישראל, כלומר הייבוא והתחרות יגדלו ויובילו לירידה במחירים. כלומר, העובדה שהמגבלות תוסרנה עשויה בסופו של דבר דווקא להועיל לצרכן הישראלי. כך, לפחות, לדברי הוועדה.

מועצת החלב מתנגדת

לדברי איציק שניידר, העומד בראש מועצת החלב, מדובר בהחלטה הפוגעת בצרכן הישראלי.  לדבריו, היבואנים מקבלים פרס בדמות אפשרות להעלות את מחירי החמאה ככל העולה על רוחם, וזאת במקום שיחויבו למכור את החמאה המיובאת במחירים מפוקחים.

לטענה זו יש תימוכין בשטח, שכן על פי נתוני משנת 2019 ועד היום נראה כי על אף שחלה ירידה מסוימת במחירי החמאה המיובאת, עדיין מחירה היה גבוה מזה של חמאה כחול לבן. ביטול הפיקוח, אפוא, עשוי להוביל לעלייה במחירים לצרכן.

הפיצו את הבשורה לעולם...

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
IBB

IBB

תוכן עניינים

הפיצו את הבשורה לעולם...

פוסטים אחרונים

  • עדיין אין תגובות
  • הוספת תגובה